Voleu participar al projecte però no en sabeu prou de papallones?

Apunteu-vos a les formacions que us oferim aquest mes de maig i apreneu a identificar-les i comptar-les!

ACCEDIU AL FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

Metodologia

Registre dels jardins

Els jardins de papallones són espais verds on s’hi pretén afavorir la biodiversitat mitjançant les papallones i flora autòctona, en àrees urbanes i periurbanes. En aquest context, el concepte de jardí fa referència a espais de diferents tipologies com: petits balcons, terrasses, parcs urbans, camps de conreu ecològic, jardins particulars o d’escola, horts comunitaris, prats extensos en zones periurbanes, etc. Qualsevol persona, família, escola o administració pot participar d’aquest projecte. Només cal registrar-se en aquest web i donar d'alta el jardí on voleu fer el vostre seguiment, tot fent-ne una petita descripció: orientació, mida, distància a l’espai natural més proper, ús d’herbicides o insecticides, tipologia, quines plantes hi ha, etc.

Il·lustració de David Riera per a la guia pràctica Com dissenyar un jardí de papallones


Mostreigs i comptatges

El protocol dels comptatges de 15 minuts consisteix en comptar i anotar les espècies de les papallones que observem en una zona concreta en un temps de 15 minuts. El comptatge es fa un cop a la setmana, en moviment i a una velocitat constant, fent un recorregut que pot variar cada vegada mentre compleixi el requisit dels 15 minuts de durada. Es compten només les papallones que estan a una distància de 5 m per davant i als costats de l’observador.

Els comptatges de 15 minuts o 15-minute count són un tipus de mostreig desenvolupat per eBMS (Xarxa de programes de seguiment BMS Europeu) i amb el qual s’ha demostrat que mostrejant durant 15 minuts un prat, un bosc, un jardí de papallones... es pot correlacionar el mostreig amb un tipus d’hàbitat concret.

Els mostreigs es duen a terme durant el matí, a qualsevol hora compresa entre les 10-14 h, sempre que les condicions meteorològiques siguin favorables. La nuvolositat s'expressa en forma percentual a partir de les dades de cada secció i la velocitat del vent s'estima al principi i al final de l'itinerari segons l'escala de Beaufort. El dia de la setmana pot variar en funció de les condicions meteorològiques i, a diferència dels comptatges del CBMS, es realitzarà durant tot l’any.

Les condicions adients per les papallones són: temperatures mínimes de 15 ºC, que faci sol (o que la nuvolositat no superi un 50%) i poc vent (una força màxima de 4 a l’escala de Beaufort). Quan no es donen aquestes condicions l'activitat de les papallones diürnes disminueix ostensiblement.

En una fitxa de camp anotarem totes les papallones que hem vist i la seva abundància, així com la planta sobre de la qual es trobaven. Per exemple, si veiem 3 llimoneres, de les quals 2 es troben al romaní i una a l’espígol, ho anotarem. Després, aquests mostreigs es registraran a l’apartat “Registreu-vos!”.


Recomanacions

  • Abans d’iniciar el registre del jardí recomanem detectar quines són les espècies de papallones que hi ha a la vostra zona, per tal de plantar les plantes nutrícies que puguin ser més adients.  Per fer-ho teniu diverses opcions: (1) Consultar la llista d’espècies a la web del CBMS escollint un itinerari proper a la vostra zona, (2) Visitar l’espai natural més proper i observar quines espècies volen o (3) escriure’ns a cbms@catalanbms.org demanant aquesta informació.
  • Cal evitar els comptatges per duplicat, és a dir, evitar comptar una mateixa papallona com a papallones diferents ja que cada observació que introduïu a la web correspon a un individu diferent.
  • Cal anotar totes les plantes que visita una mateixa papallona. Per exemple, si una papallona visita 3 plantes diferents en un mateix mostreig cal anotar-ho com a una única papallona visitant 3 plantes, no com a 3 papallones diferents. En el cas de veure-la volant i visitant una planta només serà necessari anotar-la visitant la planta.
  • La metodologia dels 15 minuts es duu a terme en moviment “fent un passeig”, però en jardins petits (ex. balcons o terrasses) és probable que bona part o tot el mostreig sigui estàtic. També, durant el mostreig podeu parar especial atenció i dedicar més temps a les zones amb plantes florides.
  • Si no podeu identificar una papallona a nivell d’espècie podeu registrar-la a nivell de família o gènere, a l’apartat de recursos teniu un document que us serà útil per identificar famílies i espècies. Per exemple: Pieris sp., Gonepteryx sp. o PIERIDAE, HESPERIIDAE, etc.
  • És probable que a l’hivern no hi hagi papallones al jardí o n’hi hagi ben poques, però igualment recomanem fer el seguiment ja que en dies de sol podem trobar papallones volant a més baixa temperatura després d’escalfar-se al sol com la migradora dels cards o la cleòpatra, per exemple.

Preguentes freqüents

  • Considerem que són jardins diferents, tot i estar molt propers, els següents casos: (1) si hi ha una barrera ecològica (ex. un edifici o un mur), (2) si hi ha una delimitació clara de propietat o (3) si hi ha diferència de gestió entre un i l’altre.
  • En aquest programa no farem servir l’aplicació mòbil desenvolupada per eBMS, però la podeu fer servir per mostrejar altres espais i registrar les dades fent servir la mateixa metodologia.
  • Considerem “jardí” un espai enjardinat on la vegetació que hi ha és fruit de l’actuació dels humans. Si es vol comparar una zona ajardinada amb una zona natural propera es pot fer, i de fet és interessant fer-ho. Es pot utilitzar la mateixa metodologia però no s’han de registrar les dades de la zona natural en aquesta web, ja que no ho considerem un jardí.

Jardins de papallones a les Escoles Verdes

Actualment, estem duent a terme una prova pilot d’aquest projecte a diferents escoles compreses dins del programa Escoles verdes de la Generalitat de Catalunya, per tal d’afavorir la biodiversitat a les escoles a la vegada que aplicar el mètode científic a l’aula.

Descarregueu aquí la fitxa del jardí i la fitxa de camp per treballar a l'aula

Si hi esteu interessades contacteu amb nosaltres.